Доберман – елегантна, але вимоглива собака. Речі, які ви повинні знати про господарство, догляд і здоров’я.

Якби в собачому світі існували супермоделі, доберман, безумовно, був би в авангарді модельного бізнесу. Його зовнішній вигляд елегантний і спортивний, його характер гордий і пильний і, як це часто буває у світі моди, також дещо впертий і складний у спілкуванні.

Порода собак не потребує особливого догляду, але потребує великого досвіду та навичок, тому що добермани – справжні робочі конячки з високими вимогами.

Його історія походження, яку можна майже точно датувати 1880-ми роками.

Як виглядає доберман?

Для багатьох любителів ця порода вважається ідеальним образом собаки через її зовнішнього вигляду. Доберман має елегантне, худорляве, але мускулисте тіло з довгими та чіткими ногами.

Статура добермана

Його спина пряма і витягнута, шия довга, а голова вузька з довгою мордою і великими висутими вухами.

Кажуть, що його зовнішній вигляд, манера поведінки та хода завжди випромінюють гордість, гідність і пильність, але це також робить його «жорстким» або агресивним для багатьох людей, хоча це аж ніяк не його характер.

Наскільки великий доберман?

Доберман є однією з найбільших порід собак, а самці досягають середньої висоти в холці від 68 до 72 см. Суки добермана можуть виростати від 63 до 68 см.

Скільки важить доберман?

Незважаючи на свій розмір, елегантні собаки важать менше, ніж інші великі породи собак, такі як ротвейлер. Дорослі самці доберманів важать від 40 до 45 кг, а самки від 32 до 35 кг.

Шерсть добермана

Шерсть добермана коротка, гладка і щільна, не має підшерстя і, відповідно до специфікації розведення, може бути двох різних кольорів:

  • чорний
  • коричневий

В обох забарвленнях собака має іржаво-червоні плями, особливо на лапах і навколо морди. Є також собаки з блакитною або білою шерстю, але ці кольори заборонені до розведення в Німеччині і досить рідкісні в цій країні.

Скільки років досягає доберман?

Очікувана тривалість життя породи собак становить у середньому від 8 до 13 років і, як і у всіх собак, значною мірою залежить від здоров’я, догляду та походження.

Iryna Khmilevskaia Valiant Guard kennel

Sryna Khmilevskaia


На жаль, доберман є яскравим прикладом розведення собак, де історично було набагато більше уваги приділялося зовнішньому вигляду, ніж здоров’ю чи догляду, середній вік доберманів іноді становив лише 7 років.

Тим часом правила розведення посилили. Тепер більше уваги приділяється природному та здоровому вигляду, а значить, тривалість життя тварин знову збільшується.